Uuden akkumagneettinostimen mekaniikkasuunnittelu on nyt valmis – markkinoille loppuvuodesta

Tarkmetin uuden S2000-akkumagneettinostimen kehitystyö on edennyt pitkälle ja nostin tulee markkinoille todennäköisesti loppuvuodesta. Tarkmetin/Destecin suunnittelija Harri Krook kertoo, että nostimen mekaniikkasuunnittelu on juuri saatu valmiiksi.

– Olen tyytyväinen siihen, että sain vähennettyä mekaniikkasuunnittelulla nostimen osien määrää merkittävästi. Kun yhdellä työvaiheella saadaan tehtyä mahdollisimman paljon, valmistus nopeutuu ja valmistuskustannuksia saadaan alaspäin, Krook kertoo.

Lähtökohtana valmistuksen automatisoiminen

Akkumagneettinostimen kehittäminen alkoi vuonna 2015. Ensin sille kehitettiin älykkäät ”aivot” yhteistyössä Wapice Oy:n kanssa. Sen jälkeen nostin eteni mekaniikkasuunnitteluun.

Nostimen suunnitteluun tuo haastavuutta elektroniikan ja mekaniikan yhdistäminen. Lähtökohta mekaniikkasuunnittelussa on nostimen valmistusprosessin automatisoiminen mahdollisimman pitkälle. Tämä vaatii valmistusteknologioiden tuntemista.

– Tarkmetilla on ammattitaitoiset koneistajat, joiden kanssa olen keskustellut erilaisista valmistusmahdollisuuksista. Lopputulos on hyvän yhteistyön summa.

Lähes kaikki osat valmistetaan itse

Tarkmet valmistaa kaikki nostimen osat itse piirikorttia lukuun ottamatta. Markkinoilta ei löytynyt sopivia akkuja, joten myös akut valmistetaan itse.

– Voimmekin sanoa, että olemme Vaasan ensimmäinen akkutehdas. Akuston suunnittelu oli erityisen haastavaa, sillä meidän piti miettiä, miten akuista saadaan valmistusystävälliset ja miten akkujen kokoaminen voidaan osittain automatisoida, jotta niistä tulisi mahdollisimman tasalaatuiset.

Tarkmet löysi oikeat ratkaisut akuston valmistamiseen. Akkumagneettinostimen akusto voi kestää jopa 10 vuotta oikein käytettynä.

Nostimessa on myös paljon turvallisuutta lisääviä ominaisuuksia. Niiden ansiosta nostaminen ei perustu mututuntumaan, vaan nostin ilmaisee, onko nostaminen oikeasti turvallista.

Palkitsevaa työtä

Tällä hetkellä nostimeen testataan erilaisia magneettipohjia. Eri vaihtoehdot on simuloitu tietokoneella etukäteen. Kun magneettipohja on valittu, nostimen pitäisi olla täysin toimiva. Sen jälkeen päästään tekemään prototyyppejä ja testaamaan niitä. Sitten nostin onkin valmis markkinoille.

– Nostimen kehittäminen on ollut haastavaa, mutta toisaalta palkitsevaa. Näyttää siltä, että olemme tehneet hyviä ratkaisuja. Kehittämiseen käytetty aika ei ole mennyt hukkaan.

Uusi akkumagneettinostin sopii esimerkiksi seuraaviin kohteisiin:

  • Konepajoihin, joissa leikataan metallilevyjä tai hitsataan. Uuden akkumagneettinostimen avulla voidaan vähentää nostamisen työvaiheita ja parantaa ergonomiaa. Akkumagneettinostimen saa päälle yhdestä napista, eikä siihen tarvita voimaa, kuten kestomagneetin käyttämiseen. Käyttäjän ei myöskään tarvitse liikkua nostettavan kappaleen luo, vaan magneetin kytkentä päälle tapahtuu ohjauksen avulla automaattisesti.
  • Työvaiheisiin, joissa kappaleeseen ei saa jäädä jäännösmagnetismia. Akkumagneettinostimessa on teknologia, joka poistaa kappaleesta jäännösmagnetismin. Sen ansiosta nostettava kappale ei kerää metallisia epäpuhtauksia. Nostin soveltuu esimerkiksi erilaisten moottorikomponenttien nostamiseen kokoonpanovaiheessa.
  • Kaikkiin nostoihin, joissa nostetaan kappaletta, johon voidaan muodostaa magneettikenttä. Akkumagneettinostin ilmoittaa käyttäjille symbolein ja värein, onko nostaminen turvallista. Nostimen ominaisuuksien ansiosta nostamisesta tulee tehokasta, sillä nostoihin kuluu vähemmän aikaa.