Tarkmet tekee työtä yhden mikronin tarkkuudella

Tarkmet tekee työtä yhden mikronin tarkkuudella

Tarkmet valmistaa ja kehittää laitteita sveitsiläiselle Astera Solutions GmbH:lle. Yritys tarjoaa näytevalmistuslaitteita öljy-, kaasu-, ja malminetsinnän tarpeisiin. Yksi Astera Solutionsin laitteista on esimerkiksi hiomakone GRN16, jolla maaperästä otettu näyte hiotaan jopa 30 mikronia ohueksi mikroskooppista tarkastelua varten.

Astera Solutionsin toimitusjohtaja Jouni Heinonen kertoo, että Tarkmet sekä valmistaa laitteita että on mukana tuotekehityksessä.

– Laitteiden pitää tehdä yhden mikronin tarkkaa työtä, mikä vaatii samanlaista tarkkuutta koneiden valmistajalta. Tarkkuustaso on aivan eri luokkaa kuin konepajateollisuudessa yleensä, Heinonen sanoo.

Jouni Heinonen

Yhteistä tuotekehitystä

Tarkmetin ja Astera Solutionsin yhteistyö alkoi, kun Astera Solutionsin yhteyshenkilö kartoitti pohjoismaisia yrityksiä konevalmistukseen. Tarkmet nousi nopeasti parhaaksi ja kustannustehokkaimmaksi vaihtoehdoksi.

Koneiden valmistuksen lisäksi Tarkmetilla on tietotaitoa tuotekehitykseen. Tämä helpottaa Astera Solutionsin työtä, sillä yritys ei joudu käyttämään ulkopuolista insinööritoimistoa tuotteiden muuntelemisessa.

– Hyvä esimerkki yhteisestä tuotekehityksestä on GLU10 -liimauslaite, joka liimaa näytteen erittäin tarkasti lasilevylle. Liimauslaitteen suunnittelu vaati erikoisosaamista, sillä laitteen pitää kovettaa liima sekä lämmöllä että UV-valolla. Jo yhden palaverin aikana pääsimme selville siitä, millaista ratkaisua tarjoamme asiakkaalle. Nyt laite on käytössä Kuopiossa Geologian tutkimuskeskuksessa ja asiakas on tyytyväinen laitteen toimintaan.

Liimauslaite

Osaaminen eri valmistusteknologioista

Tuotekehityksen lisäksi Heinonen kokee helpottavaksi myös sen, että Tarkmet hoitaa suhteet alihankintaketjuun. Tämä vähentää Astera Solutionsin työtä merkittävästi.

– Tarkmetilla on laaja osaaminen eri valmistusteknologioista. He osaavat valita parhaat alihankkijat ja tietävät, millaista laatua laitteemme vaativat. He ovat tuoneet yhteistyöhön mukaan myös Apex Automationin, joka tekee ohjelmistot ja sähköistykset koneisiin.

Voit lukea jutun Tarmetin ja Apex Automation yhteistyöstä täältä.

Tarmet on mahdollistanut liiketoiminnan kehittämisen

Aito halu tehdä asioita on Astera Solutionsille ehdottoman tärkeää. Heinonen arvostaakin sitä, että Tarkmet on yrittäjävetoinen yritys. Myös joustavuudella ja aktiivisuudella on iso merkitys.

– Voin täysin rehellisesti sanoa, että Tarkmet on mahdollistanut meille liiketoiminnan kehittämisen, sillä ilman heitä emme olisi tässä pisteessä. Emme voisi kuvitellakaan parempaa kumppania.