Tilaa puristin nyt – komponenttipula ja materiaalikustannukset nostavat tuotteiden hintoja

Jos yrityksessäsi mietitään puristimen hankintaa, se kannattaa tilata juuri nyt. Komponenttipulan takia Tarkmetin toimitusajat ovat pidentyneet ja raaka-aineiden materiaalikustannukset ovat nousussa.

– Komponenttipulaan ja materiaalikustannusten nousuun ei ole näköpiirissä helpotusta. Puristin kannattaa tilata mahdollisimman pian, sillä materiaalien hinnat nousevat edelleen. Jos puristimen tilaa nyt, sen saa todennäköisesti edullisemmin kuin tulevaisuudessa, Tarkmetin toimitusjohtaja Ari Kärjenmäki sanoo.

Toimitusajat peruspuristimissa ovat tällä hetkellä noin 6–8 viikkoa ja räätälöidyissä puristimissa vähintään kolme kuukautta. Asiakkaiden kannattaakin ennakoida hankintoja hyvissä ajoin etukäteen.

Asiakkaiden kannattaa huomioida myös se, että tarjoukset ovat voimassa vain kuukauden, kun yleensä voimassaoloaika on kolme kuukautta.

Syynä energiakustannukset ja korona

Kärjenmäen mukaan komponenttipula ja materiaalien hinnan nousu koskevat puristimien lisäksi asiakkaiden koneenrakennusta ja alihankintaa. Uusiin akkumagneettinostimiin pyritään tilaamaan piirikortit hyvissä ajoin ennen kuin valmistus alkaa toden teolla.

– Olen toiminut alalla yli 20 vuotta ja voin sanoa, että en ole nähnyt aikaisemmin mitään vastaavaa. Materiaalien hinnannousukin koskee kaikkia yleisimpiä materiaaleja. Tämä johtuu todennäköisesti energiakustannusten noususta. Oleellinen syy on varmasti myös Kiinan konttipula ja muut poliittiset asiat.

Kärjenmäki näkee koronan osasyynä tilanteeseen.

– Korona-aikana moni tehdas saattoi ajaa tuotantoa alas. Nyt kun on suuri kysyntäpiikki, materiaaleista on huutava pula ja hinnat nousevat. Tämä on kysynnän ja tarjonnan laki.

Ei kompromisseja laadussa

Tarkmetilla aavistettiin komponenttipulan alkaminen jo keväällä, joten materiaaleja tilattiin jonkin verran varastoon. Peruspuristimia voidaan toimittaa tarvittaessa pikatoimituksilla, jos asiakkaalla on kiire, sillä peruskomponenttien saatavuus on parempi kuin räätälöidyissä tuotteissa.

Yritys ei kuitenkaan tee kompromisseja laadun suhteen.

– Tilaamme komponentit suomalaisilta maahantuojilta ja ne valmistetaan Saksassa. Meille on kunnia-asia, että emme käytä heikkolaatuisia komponentteja tässäkään tilanteessa.

Kärjenmäki uskoo, että komponenttipula herättää yritykset ajattelemaan, voisiko tuotteita tilata jatkossa Kiinan sijaan Euroopan alueelta. Tämä on sinänsä hyvä asia.

– Tuotteiden ostaminen lähempää on myös vihreämpää ajattelua ja raha pysyisi EU:n alueella.

Miksi Puristin kannattaa tilata juuri nyt?

  • Komponenttipulan takia puristimien toimitusajat ovat pidentyneet. Koska toimitusajat pitenevät, asiakkaiden kannattaa ennakoida hankintoja hyvissä ajoin. Komponenttipulassa ei ole näköpiirissä helpotusta.
  • Raaka-aineiden materiaalikustannukset ovat nousussa ja nousevat edelleen. Todennäköisesti saat puristimen edullisemmin nyt kuin lähitulevaisuudessa.

Ari ja MPD40NC