Tarkmetin uusi akkumagneettinostin on saanut patentin Yhdysvalloissa

Tarkmetin kehitteillä oleva akkumagneettinostin on saanut patentin Yhdysvalloissa. Nostin on aikaisemmin saanut patentin Suomessa ja patentti saadaan todennäköisesti myös EU:ssa.

– USA:n patentti astui voimaan syyskuun lopussa. EU:ssa prosessi on pitempi, mutta välipäätöksen mukaan saamme hyvin todennäköisesti patentin, Tarkmetin automaatiosuunnittelija Niko Kärjenmäki kertoo.

Patentit on saatu nostimen ainutlaatuiselle teknologialle. Akkumagneettinostin osaa mitata nostimen tartuntakyvyn. Kun nostin laitetaan metallikappaleen päälle ja magneettikenttä on päällä, nostin laskee, montako kiloa tartuntakykyä magneetissa on. Vaikka nostimen kapasiteetti on 2000 kiloa, nostokyky vaihtelee nostettavan kappaleen mukaan. Tartuntakyky riippuu muun muassa kappaleen materiaalista, pinnan laadusta, ilmaraoista ja epäpuhtauksista.

Lisäksi patentti liittyy siihen, että nostin ilmoittaa käyttäjälle, onko nostaminen turvallista.

Protovaihe meneillään

Uusi akkumagneettinostin on protovaiheessa. Kärjenmäki kertoo, että tällä hetkellä Tarkmetilla tehdään koekasauksia ja viimeistellään valmistusprosessia.

– Tässä vaiheessa teemme valmistusteknisiä päätöksiä, eli hiomme piirustuksia ja mietimme, mitkä ovat magneettipohjan lopulliset speksit. Tavoitteenamme on, että nostimen fyysiset ulkomitat ovat 265 x 265 millimetriä ja nostokyky 2000–3000 kiloa. Tavoittelemme myös mahdollisimman pientä virrankulutusta.

Kun prototyyppi on valmis ja valmistuskuvat tehty, valmistetaan nollasarja. Nollasarjan testaamisen jälkeen valmistetaan ensimmäisen sarjan, jolloin tuote on valmis markkinoille.

Nostimessa ei ole jouduttu tekemään kompromisseja

Kärjenmäen mukaan akkumagneettinostimen kehitys on ollut pitkä prosessi, mutta nyt ollaan jo loppusuoralla. Häntä harmittaa hidas tuotekehitys, mutta toisaalta kehitystä tapahtuu jatkuvasti.

Alun perin vanhaa nostinta piti vain modernisoida, mutta matkan varrella on tullut niin paljon uusia ominaisuuksia, että nostin päätettiin tehdä kerralla markkinoiden parhaaksi. Patenttiin liittyvät keksinnöt löydettiin samalla, kun kehitettiin menetelmä jäännösmagnetismin poistoon.

– Meidän tähtäimessämme on valmistaa maailman turvallisin akkumagneettinostin. Tässä on jo onnistuttu, sillä suurin työ ohjauksen kehittämisessä on takana. Olemme oppineet paljon matkan varrella ja saaneet ainutlaatuisia oivalluksia.

Kärjenmäen odotuksen nostimelle ovat korkeat ja hän uskoo asiakkaiden pitävän tuotteesta.

– Emme ole joutuneet tekemään kompromisseja tuotteen ominaisuuden ja hinnan välillä, vaan asiakas saa kilpailukykyisen tuotteen. Uskon, että nostin saa markkinoilla erittäin hyvän vastaanoton.

Niko Kärjenmäki