Tarkmetin puristimilla ja nostimilla on avainlippu-merkki – olemme kotimainen perheyritys

Tarkmetin puristimilla ja nostimilla on suomalaista työtä merkitsevä avainlippu-merkki. Avainlippu-merkki voidaan myöntää Suomessa valmistetulle tuotteelle tai Suomessa tuotetulle palvelulle. Lisäksi tuotteen tai palvelun kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 prosenttia. Keskimäärin avainlippu-tuotteiden kotimaisuusaste on yli 80 prosenttia.

Kotimaisuusaste tarkoittaa suomalaisten kustannusten osuutta tuotteen tai palvelun omakustannusarvosta. Laskelmassa otetaan huomioon kaikki tuotteeseen tai palvelun tuotantoon kohdistuvat kustannukset.

– Tarkmetin tuotteet on suomalaisella työllä valmistettu. Työllistämme 20 työntekijää ja useita yhteistyökumppaneita Pohjanmaalla ja muualla Suomessa, Tarkmetin toimitusjohtaja Ari Kärjenmäki kertoo.

Tarkmetin puristimien ja nostimien valitseminen on todellinen vastuullisuusteko. Kotimaisen työn liitto on laskenut, että jos jokainen suomalainen käyttää 10 euroa lisää kuukaudessa kotimaisiin tuotteisiin ja palveluihin, se pitää 10 000 suomalaista töissä.

Suurin osa yhteistyökumppaneista sijaitsee Pohjanmaalla

Tarkmet ostaa ulkomailta ainoastaan tiettyjä venttiilejä ja hydrauliikkakomponentteja, jotka jalostetaan eteenpäin Suomessa Vaasassa. Pääsääntöisesti nämä komponentit tulevat Saksasta.

Tarkmetin yhteistyökumppaneista 2/3 sijaitsee Pohjanmaalla ja suurimmalla osalla heistä on laatusertifikaatit. Jos sertifikaatteja ei ole, Tarkmet auditoi yritykset itse vuosittain.

– Suomalainen työ takaa myös sen, että asiakas saa tuotteidemme varaosat ja huollon Suomesta. Puristimet ja nostimet kestävät vuosikymmeniä ja ne ovat huollettavissa, joten tuotteitamme ostamalla tuet kestävää kehitystä. Huolehdimme tarkasti myös akkujen ja elektroniikan kierrätyksestä.

Tarkmet on kotimainen perheyritys

Harva tietää, että Tarkmet on todellisuudessa perheyritys. Tarkmetin omistaa Ari Kärjenmäki ja hänen poikansa, automaatiosuunnittelija Niko Kärjenmäki. Ari on ollut yrityksessä mukana alusta asti, vuodesta 1999. Niko tuli mukaan osakkaaksi vuonna 2017. Myös Arin toinen poika on hallituksen varajäsen.

– Tarkmetilla on meneillään sukupolvenvaihdos, joka toteutetaan pitkällä tähtäimellä. Tarkoituksena on siirtää yritys Nikolle. Aika näyttää, saadaanko tähän myös mukaan muita perheenjäseniä, Ari vinkkaa.