Tarkmet suunnitteli ja valmisti asiakkaalle täysin räätälöidyn C-puristimen

Tarkmet on toimittanut asiakkaalle täysin räätälöidyn C-puristimen, jossa on NC-ohjaus. Tavoitteena oli kokoonpanotyön nopeutuminen, joten kaikki mahdolliset puristamiseen liittyvät työvaiheet on automatisoitu.

Tarkmetin/Destecin suunnittelija Harri Krook kertoo, että kyseessä on ainutlaatuinen kone.

– Puristin sisältää paljon automatiikkaa ja on räätälöity juuri asiakkaan kokoonpanoa varten. Nopeutta on haettu myös puristusvauhdista, sillä sen puristusvauhti on jopa 80 mm sekunnissa, kun tavallisesti puristimien puristusnopeus on noin 10 mm sekunnissa.

harri_krook_cpuristin

Puristimessa on kaksi integroitua sylinteriä

Isoin eroavaisuus muihin puristimiin on se, että tässä C-puristimessa on kaksi sylinteriä, joista toinen sylinteri on integroitu toisen sisälle. Tämä mahdollistaa kaksivaiheisen puristuksen. Kahden sylinterin ratkaisu on vaatinut paljon NC-ohjauksen kehittämiseltä.

–Kahden sylinterin vuoksi ohjauksen suunnittelutyö oli vaativaa, sillä en ole törmännyt missään samanlaiseen ratkaisuun. Puristusprosessi ohjelmoidaan kosketusnäytöllä, mikä helpottaa sarjatyön tekemistä. Puristimeen voidaan ohjelmoida erilaisia ohjelmia ja säätää puristusvoimaa, -syvyyttä ja -nopeutta. Automatisoinnin ansiosta jokaisesta kappaleesta tulee samanlainen.

Krookin mukaan jokainen puristustapahtuma tallentuu puristimen lokitiedostoon, joten jäljitettävyys on huippuluokkaa. Puristinta voidaan käyttää myös manuaalisesti.

Kuljetin tuo työkalut takaisin käyttäjälle

Puristimessa on pyörivä karusellipöytä, jossa on kaksi paikkaa. Kun toista kappaletta puristetaan, toinen voidaan sillä aikaa kasata valmiiksi puristustyövaihetta varten.

– Puristin on varustettu myös kuljettimella, joka on karusellipöydän alla. Se tuo työkalut takaisin käyttäjälle puristustyövaiheen jälkeen. Näin työntekijän tarvitse käyttää aikaansa työkalujen käsittelyyn. Lisäksi valmistimme puristimelle kaikki työkalut juuri siihen sopiviksi.

Myös turvallisuus on otettu hyvin huomioon C-puristimessa. Siinä on pleksisuojat ja valoverho, joka tunnistaa, ettei käyttäjä ole suoja-alueen sisällä. Tällöin puristin keskeyttää työn automaattisesti.

Krookin mukaan Tarkmet voi valmistaa vastaavia ratkaisuja myös muille asiakkaille. Tarkmetin puristimia myydään niin Pohjoismaihin, arabimaihin kuin Etelä-Eurooppaankin. Yrityksellä on vuosikymmenten kokemus puristimien valmistuksesta.

– Voimme valmistaa samantyylisiä puristimia muillekin asiakkaillemme. Kartoitamme jokaisen asiakkaan tarpeet huolellisesti ja räätälöimme puristimen kuhunkin käyttötarkoitukseen sopivaksi, Krook kertoo.