Nokia on tyytyväinen Tarkmetin NC-puristimeen – ostopäätöskriteereinä selkeä käyttöliittymä, tarkkuus ja ergonomia

Nokia tilasi viime vuonna Tarkmetilta räätälöidyn NC-puristimen Oulun tehtaaseen. Tehtaassa kehitetään uusia tukiasematuotteita ja niiden valmistusmenetelmiä, joten puristimelle oli erittäin tarkat vaatimukset.

Nokian Automation Specialist Jari Mäkinen kertoo, että tuotekehityksessä jokaisesta työvaiheesta halutaan mahdollisimman paljon tietoa, joten puristimen selkeä käyttöliittymä oli yksi ostopäätöskriteereistä. Myös puristustyön tarkkuus merkitsi, sillä puristin tarvittiin tehtaan tarkimpaan kokoonpanotyöhön.

– Tarvitsemme tuotekehitystä varten yksityiskohtaiset tiedot siitä, miten puristinprosessi etenee ja millä voimalla puristus tehdään. Puristimen täytyy tehdä millintarkkaa työtä, sillä lopputuloksen pitää olla aina samanlainen. Lisäksi uusien tuotteiden ohjelmointi käyttöliittymällä täytyy olla helppoa, Mäkinen sanoo.

Jari Mäkinen ja NC-puristin

Puristimen ergonomia tärkeää

Nokia päätyi Tarkmetiin, sillä Tarkmet on kotimainen toimija ja yrityksellä oli näyttöä vastaavien puristimien toteutuksesta. Puristin räätälöitiin Nokian vaatimuksiin sopivaksi, mutta vakiokomponentit olivat olemassa ilman pitkällistä tuotekehitystä. Myös hinta oli Nokialle sopiva.

– Jo ensimmäisessä palaverissa huomasimme, että Tarkmetilla oli vankka osaaminen ja he ottivat hyvin huomioon kaikki vaatimuksemme. Halusimme puristimeen esimerkiksi ergonomiset nostojalat, jotta työskentelykorkeus voidaan säätää helposti käyttäjälle sopivaksi.

Nokia pyrkii vaikuttamaan myös laitteen meluhaittoihin jo koneen suunnittelu- ja hankintavaiheessa, joten yksi kriteereistä oli melun torjuminen. Tarkmetin puristimesta meluhaittoja ei synny.

Koulutus syvensi tietoa puristimen käytöstä

Nokia sai vaikuttaa koneeseen koko suunnitteluprosessin ajan. Mäkisen mukaan Tarkmet vastasi nopeasti sähköposteihin ja kommunikaatio sujui helposti.

Puristimen valmistuttua Tarkmet piti käyttökoulutuksen Teamsin välityksellä.

– Koulutus sujui hienosti etäyhteydelläkin. Erityisen hyvää oli se, että saimme kysyä tarkentavia kysymyksiä erilaisista työvaiheista ja niiden toteutuksesta. Saimme hyviä neuvoja jatkoa varten. Tarkmet on antanut tukea laitteen käyttämiseen myös puristimen toimituksen jälkeen.

Puristin on poistanut monta huolenaihetta

NC-puristinta on käytetty Nokialla nyt puolisen vuotta. Mäkisen mukaan kaikki ovat olleet tyytyväisiä sen toimintaan ja monipuolisuuteen. Tehtaan tuotteet vaihtuvat jatkuvasti, joten puristimen muunneltavuus on oleellinen asia puristimen käytössä.

– Esimerkiksi 5G-tuotteiden kehitys on tuonut meille uusia tuotteita, joiden valmistuksessa vanhat koneet eivät aina toimi. Tarkmetin NC-puristin on helposti säädeltävissä uusiin työvaiheisiin, joten investointi kannatti, vaikka juuri tämän tuotteen valmistus muuttuisikin. Voisin sanoa, että Tarkmetin NC-puristin on poistanut meiltä monta huolenaihetta.

Nokian vaatimukset NC-puristimelle:

 • Hyvä käyttöliittymä puristusprosessista
 • Voiman, puristusprosessin ja iskun pituuden säätäminen
 • Työskentelyergonomia
 • Nopea työkalun vaihtaminen
 • Ei meluhaittoja
 • Monipuolisuus

Tarkmetin ratkaisut:

 • NC-ohjaus
 • Sähkötoimiset nostojalat, joissa on työskentelykorkeuden säätöön
 • Etätyöpöytäyhteysmahdollisuus Ethernetin kautta ohjaukseen
 • Paineilmakeventeinen pöydänsivusiirto työkalunvaihtoa varten
 • Hyvä äänenvaimennus
 • Ratkaisut, joiden ansiosta puristimella voi tehdä monia asioita sekä kattava käyttökoulutus

Lue lisää NC-puristimistamme