Miten oikeanlainen puristin valitaan?

Tarkmetin myymät puristimet voidaan luokitella kolmeen eri kategoriaan: C-puristimet, korjaamopuristimet ja tuotantopuristimet. Puristimien erot piilevät niiden rakenteissa ja käyttötarkoituksissa. Tässä artikkelissa Tarkmetin mekaniikkasuunnittelija Keijo Olkinuora kertoo puristimien eroista ja siitä, miten asiakkaan käyttöön valitaan juuri oikeanlainen puristin.

C-puristin

C-puristimet ovat nimensä mukaisesti C-kirjaimen muotoisia ja auki kolmelta eri sivulta. C-puristimet soveltuvat avoimen mallinsa ansiosta isojen ja haastavien kappaleiden puristamiseen. Niillä voi puristaa myös sellaisia kappaleita, joista on tarkoitus viedä puristimelle vain tietty kohta. C-puristinta hankkiessa on hyvä tietää puristimelta vaadittavat ominaisuudet, kuten kitaväli, kitasyvyys ja käytettävä voima.

Korjaamopuristin

Korjaamopuristimet ovat H-kirjaimen muotoisia. Niiden keskellä on aukko, josta puristettava tavara tuodaan sisään. Ne soveltuvat joustavuutensa ansiosta useille eri teollisuuden aloille, erityisesti korjaamokäyttöön. Korjaamopuristimet sopivat hyvin esimerkiksi laakereiden prässäämiseen. Korjaamopuristimissa on korkeussäädettävä työpöytä, joten niillä voi puristaa eri muotoisia ja kokoisia kappaleita. Korjaamopuristinta hankkiessa on hyvä tietää puristimelta vaadittu voima ja se, minkä kokoinen puristimen aukon tulee olla.

Tuotantopuristin

Tuotantopuristimet ovat rakenteeltaan vaihtelevia. Tuotantopuristin kannattaa valita silloin, kun puristimella on tarkoitus tehdä sarjatyötä. Sen avulla voidaan tehokkaasti automatisoida tuotantolinjoja, joilla valmistetaan isoja tuotesarjoja. Tuotantopuristimeen yhdistetään asiakkaan omia työkaluja, joten puristinta valitessa on tärkeää tietää, mitä nämä työkalut ovat ja miten ne kiinnitetään. On myös hyvä tietää, millä tavalla kappaleet tuodaan puristimelle ja millainen puristimen pöydän tulee olla.

MPD40

Tarkmet auttaa oikean puristimen valitsemisessa

Olkinuoran mukaan oikean puristimen valinnassa ennakkotiedot ovat avainasemassa. Mikäli ennakkotiedot ovat tarpeeksi kattavat, Tarkmet tarjoaa asiakkaalle suoraan heidän tarpeisiinsa soveltuvaa puristinta.

Aina tietoja ei kuitenkaan ole saatavilla. Tällöin Tarkmet osaa kysyä juuri ne kysymykset, jotka johtavat oikeanlaisen puristimen valintaan. Lisätietoja selvitellään sähköpostitse ja puhelimitse, mutta tarvittaessa Tarkmet tulee paikan päälle tutkimaan tilanteen.

— Emme tarjoa asiakkaillemme puristimia kaikilla maailman herkuilla, jos niille ei oikeasti ole käyttöä. Toisaalta taas ehdotamme monipuolisempaa puristinta, jos näemme sille käyttöä tulevaisuudessa. Huolellisen selvittelytyön ansiosta asiakas saa Tarkmetilta käyttöönsä kustannustehokkaan ja tarpeitaan vastaavan puristimen. Lue lisää puristimiemme ominaisuuksista täältä