Koneistaja Henri Ojala nauttii haastavien kappaleiden valmistamisesta

Henri Ojala on yksi kokeneimmista CNC-koneistajista Tarkmetilla. Hän aloitti yrityksessä ammattikoulun harjoittelussa ja on kehittynyt lähes kymmenen vuoden aikana alansa huipputekijäksi.

– Tarkmetille tulee koneistettavaksi kappaleita, joita muut eivät osaa tai halua tehdä. Koneistamme pääasiassa pieniä sarjoja, joiden valmistus vaatii kovan luokan osaamista. Uusia kappaleita tulee meille jatkuvasti, joten kehityn työssäni koko ajan, Ojala kertoo.

Oma tehokkuus seurannassa

Ojala on jyrsinnän ja työstökeskuksen vastuuhenkilö. Hän tekee myös työnjohdon kanssa menetelmäsuunnittelua ja tarjouslaskentaa.

– Tarkmetilla koneistajan työnkuva on laajempi kuin monessa muussa konepajassa. Pääsen vaikuttamaan työn hinnoitteluun ja miettimään, miten tuotteet kannattaa valmistaa. Tarjouksen miettiminen perusteellisesti on kannattavaa kaikille osapuolille. Tarkmet saa työstä ansaitsemansa korvauksen ja asiakas oikeanlaisen tuotteen luvatussa ajassa.

Ojala kertoo tarkkailevansa tarjouslaskennan kautta myös oman työnsä tehokkuutta. Työaikaa tarkkailee eri tavalla, kun tietää, paljonko aikaa kappaleen valmistamiseen voi käyttää.

Haasteiden ratkaiseminen palkitsee

Tarkmetilla työn mielekkyys ja palkkaus ovat Ojalan mukaan tasapainossa. Kun osaa tehdä haastaviakin töitä ja niistä suoriutuu itsenäisesti, se näkyy palkassa.

Hänen mielestään parasta hänen työssään onkin haastavien kappaleiden valmistus.

– Minulle palkitsevinta on joutua oikeasti miettimään, miten haastava kappale voidaan tehdä olemassa olevilla laitteilla ja työkaluilla kilpailukykyisesti. Aluksi aina hirvittää, että mitä tästä oikein tulee. Kun homma alkaa sujua ja keksin läpimurron, tulee voittajafiilis. Sarjatyön ääressäkin on kiva välillä hengähtää, mutta pitemmän päälle kokisin sen tylsäksi.

Työn jälki on hyvää niin töissä kuin vapaa-ajallakin

Ojala kokee olevansa perfektionisti. Hänen käsistään asiakas saa priimatuotteita ja toimitusvarmuuskin on kohdillaan, kun työ tehdään kerralla oikein.

Perfektionismi koskee myös vapaa-ajan harrastuksia, joita onkin paljon.

– Harrastan autojen rassailua, moottorikelkkailua, maastopyöräilyä ja veneilyä. On mukavaa, kun voin valmistaa harrastusvälineisiini tietyt osat itse, eikä niitä tarvitse ostaa kaupasta. Esimerkiksi veneen kunnostusprojektiin sain Arilta luvan tehdä osia Tarkmetin tiloissa vapaa-ajallani.